utegångsförbud... för att...?

Har idag hört om (v) i växjö som vill införa utegångsförbud för personer under 15 år efter kl. 23 på kvällen. Min fråga är... varför??

På lunchnyheterna svarade någon som blev nitervjuad att  "13åriga flickor som är berusade kan bli våldtagna om de är ute på stan mitt i natten!" Jaha, tänker en rationell människa då, men alla de kvinnor som är ÖVER 15 år, och blir överfallna och våldtagna när de är NYKTRA? Ska vi införa utegångsförbud för dem? Personen som intervjuades sa också att det var statistiskt bevisat att killar som är ute efter kl.23 var i riskzonen för att bli misshandlade. MMM... och återigen... det är inte bara unga killar som blir slagna på käften. Totalt utegångsförbud efter kl. 23? Det låter väl bra???

Jag har en ÄNNU bättre idé. I Karin Boyes "Kallocain" bor är folkets bostäder belägna under jorden, tillsammans med en massa andra saker. För att vistas över jord krävs ett särskilt pass, som Leo Kall och hans familj har previlegiet att inneha eftersom han jobbar vid en av de stora kemifabrikerna (rätta mig om jag har fel med var han jobbar och sånt... det var några år sedan jag läste den...). Jag tycker att vi utfärdar utomhuspass för alla människor på natten. Och gärna på dagen också, eftersom det faktiskt har skett endel överfallsvåldtäckter och misshandelsfall dagtid också.

Nej, men allvarligt talat. Jag växte upp i staden Gud glömde - Eslöv. I nedan länkade artikel i aftonbladet står det att ungdomar idag inte har valet att inte gå ut på kvällarna. Hmm... om jag inte minns helt fel så valde jag att inte gå ut och hänga på stan och dricka mig aspackad på hembrännt varje helg. Även de gånger jag erbjöds möjligheten, stod jag över. Helt av egen vilja!


Istället åkte jag och mina tre bästa kompisar in till Lund eller Malmö då och då för att gå på bio eller koncerter. När vi gick i åttan eller nian öppnades dessutom "ungdomens hus" i Eslöv så att ungdomarna skulle kunna göra nåt annat än supa skallen av sig och och slå sönder saker. Även där gjorde jag ett aktivt val att inte gå dit (jag var inte så förtjust i Eslövs befolkning i allmänhet...) och fortsatte istället göra det jag tyckte om i Lund, eller hemma hos någon kompis med en chokladkaka och en god film. Bara för att möjligheten finns, MÅSTE man inte gå ut. Varför inte engagera stadens föräldrar i att skapa en bättre miljö hemma hos varandra så att ungdomarna kan hålla till där istället - eller öppna ett ungdomens hus så att det finns ett alternativ? Vill man inte så vill man inte. Men säg inte att man inte har ett val!

http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,768026,00.html


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits