Gott nytt år!

Snart är det 2007 med allt vad det innebär.

mår inte jättebra.

Jag mår inte överdrivet bra. Jag tror det är ett resultat av 1) magsjukan för nån dag sedan 2) pyttelite stolli och pyttelite jäger igårkväll innan Sambon och Pedan gick ut på nation 3) stekoset som fyllt hela lägenheten halva natten efter att de stekt pytt när de kom tillbaka från nationen och 4) en schysst frukost på Grand hotel med familjen när jag redan mådde lite illa efter orsaker 1-3.

Sambon och Pedan är i alla fall värre. Jag kom nyss hem från skolan och då ligger de i varsitt rum och lider. Haha. Lite lustigt faktiskt.

hehe.

OK, när jag var liten så såg jag det här. Nån gång i alla fall, för jag kom ihåg det när jag såg det igen. Men det är roligt. Tycker jag i alla fall...



Idag och imorgon

Idag: uppsats, tittat på mittseminarietexter, handlat lite julklappar (ja, faktiskt!), tittat på sista avsnittet s1 av House. Oh yeah. Nu måste jag vänta lääänge (läs: slutet av januari tror jag) tills det är dags för s2. Snyft. Men jag kan ju se om hela s1 OCH west wing s3 har jag ju bara börjat på.

Imorgon: frukost med sambo och familj på Grand Hotel, träffa Sophie, mittseminarium, packa, städa, skriva uppsats... göra i ordning mat för resan upp på lördag. Mm. Så är det.

Dagens filmiska händelse:
När jag fick lite saker inslagna (paket, inte tänder) på Gleerups så tog det så sjukligt lång tid att jag kom att änka på Rowan Atkinson i Love Actually. Jag trodde tjejen skulle dra fram kanelstången närsom helst!

Pepparkakshopsättning



Igår satte vi ihop pepparkakshusen vi bakade förra söndagen. Det stora huset (bilden till höger) har jag gjort mallarna till, skurit till och satt ihop. Oh yeah. Hoppsättningen tog inte lång tid alls (trots att alla sa att det skulle vara såååå svårt att göra det! Hmpf. På agardh konstruerade vi saker som var way worse.)

Så. Titta och prisa!


önskelista 2

Ok, här kommer lite fler saker...  
  • (eventuellt en stavmixer)
  • den tillbringaraktiga typ "mixerskålen" i margaretheserien i rosa (eller svart eller cerise) *blink blink Bodd*
  • bra böcker
  • bra tv-serier på DVD. Jag har Angels in America, West Wing s1-3 (delad vårdnad med mamma om s1-2 dock), och House s1. 
  • Belle and Sebastians senaste skiva insåg jag just att jag inte har. Skulle vara kul att ha på vinyl om inte annat.

[ssschhhyysch!]

kisen nannar


Inspirerad av hur söt Imelda var när hon sov åkte mobilkameran fram.

känns lite såhär...

Försöker få ner punkter till vad jag ska skriva i min del av uppsatsen. Det känns just nu lite såhär...

Önskelista!

Jag har kommit på lite saker att önska mig i julklapp!

  • ...presentkort på Makeupstore, 495 kr - det blir en sminklektion på 50 minuter samt smink för hela beloppet.
  • ...en webkamera, sån som man knäppa fast på laptopskärmen. SysterB har familjens kamera i Tyskland, och snart blir Sambon Särbon och då kommer det att behövas en ny liten kamera. Så jag önskar mig en till mig och en till honom. (För han verkar inte jätteintresserad av att byta till 3 och ha videosamtal i telefonen)
  • ...nya jeans. Det behöver man alltid. Har inte sett ut några, men det är lätt gjort.
  • ...fler origoskålar i min färg. Man blir glad av att äta frukost och annat i dem.

Förresten

Jag är förkyld nu. "Whatever the doctor says" tänkte jag och följde ordern att ta kortison två ggr om dagen när jag blev sjuk. För första gången sen jag var riktigt liten är jag förkyld utan att hosta. Överhuvudtaget. Yey för kompetenta läkare!

Fast jag väntar fortfarande på en kallelse för astmautredning.


House och El Ala Oeste de la Casa Blanca

Idag har jag tittat på House på DVD utan svensk text. I normala konversationer så går det bra, nästan bättre än annars eftersom man inte störs av att alla svenska översättare är inkompetenta och översätter helt inkorrekt. Däremot är det lite jobbigt när de ger sig in på medicinska diskussioner. Fast det är ju inte för det medicinska innehållet som man följer serien utan för att få uppleva (och åter-) Houses nästan ofattbart roliga kommentarer. Som...

House: they all like you.
Cameron: Do you like me?
House: (paus)
Cameron: I have to know...
House: No. [går sin väg]


Sen har vi tittat på West Wing också, eftersom vi inte har sett de senaste avsnitten av s7. Har fortfarande förra veckans kvar. Undras vad de gör när John Spencer (som spelar Leo för er som inte vet) dör. Han gick bort förra december, innan hela serien var färdig (vad jag förstår i alla fall). Och NEJ, detta är INTE en inbjudan till spoilers. De som förstör det för mig kommer jag garanterat att hunt down och mörda personligen.



El corte inglés i Getafe

Fredag 2006-12-01
Idag hämtade vi först Sambons nya kavaj på Cortefiel. Det tog väldigt många minuter innan tanten hittade  kavajen inne i regleringsrummet och vi tittade noggrant på ärmarna när vi fick den - det såg inte ut som om de hade gjort något vid den alls. Lite jobbigt. Sambon drog på sig den innan vi var ute ur affären och den passade! Hmmmm.... Tillbaka på rummet tittade vi noggrant; av allt att döma har de gått in och förlängt ärmarna från axeln! Avancerat. Helt perfekt.

Från rummet hoppade vi iväg till en metrostation och tog tunnelbanan till Getafes El Corte Inglés som ska vara Spaniens största. Det ligger dessutom en bit från Getafe Central så det var tur att vi frågade i metron var vi skulle av.

Vi gick runt runt på det fullständigt gigantiska köpcentrat och efter kanske fem timmar tog vi metron tillbaka in till stan. Jag hade då köpt en julklapp till svärmor och sambon hade köpt två snygga skjortor - en mörklila och en blå med tunna lila ränder. Mycket snyggt.

Lite paus på rummet och sedan ut för att äta en tidig middag. Hostalpersonalen rekommenderade en Argentisk som vi knatade i väg till, men vi fick boka bord till när restaurangdelen öppnade kl 20:30. Mellantiden, kanske en timme, spenderades bland annat på FNAC där jag köpte tredje säsongen av West Wing samt första säsongen av House. Najs. Billigt och bra som flickan sa.

Restaurangen var HELT underbar. Oxfilé med roquefort/svartpepparsås och sedan chokladpyramid (chokladmousse i två nyanser pudrad med kakao och lite chokaldsås). Sambon tog en citronsorbet till efterrätten och vi var riktigt mätta och nästan saliga när vi gick hemmåt.


El Corte Inglés i Getafe samt centrala Madrid.

Muséer och religösa galningar

Torsdag 2006-11-30
Idag var det dags för muséerna Reina Sofia och Museo del Prado.

Reina Sofia hade väldigt mycket Picasso och Dalí, och framförallt Picassos Guernica. Tavlan finns tydligen som draperier vid FN:s generalsekretariat i New York, och den anses fortfarande som så provocerande att de fick täcka över den när Bush/Rumsfeld meddelade att USA skulle invadera Irak.

Lite jobbigt var det att museet hade typ tre olika kartor över de olika rummen och vad de skulle innehålla, vilket gjrode att vi inte hittade allt vi ville se så vi drog vidare till Museo del Prado.

Prado är stort. Och har väldigt mycket häftig konst från forna tider. Det blev Goya, Rubens (som refererades till både Peter Paul Rubens och Pedro Paolo Rubens), Velazques (hmm. stavas det så?) och en massa andra religösa galningar. Det var väldigt mycket religösa motiv och en av dem var bland annat med jungfrun och jesusbarnet som välkomnar lite folk (de tre vise männen kanske?). Maria har på sig vackra sidenkläder och Jesus, några timmar gammal (?), håller upp höger hand med pek- och långfinger utsträckt för att välsigna besökarna. Yeah right säger jag bara.

Det blev lite fönstershoppande efter mat och sånt men vi kom tidigit i säng - man blir trött av muséer.


Fint julskyltat hus, Pradomuséet, caféterian på Prado och avenyn som sträcker sig förbi muséet.

El corte inglés rockar fortfarande...

Onsdag 2006-11-29
Madrid är en fantastisk stad.. Solen skiner på pss, det är nästan så att man svettas i  tunn t-shirt, tunn kofta och uppknäppt kappa.

Maten är billig och jättebra. Vi gav €8:50 för en lunch med pasta milanese och biff med pommes till inkluderat öl/vin/vatten och kaffe på maten och naturligtvis bröd till. Alltså, 8:50 för tvårätters. Sedan var det dags för shopping igen.

El Corte Inglés rockar fortfarande. Stora fårfioler (av allt att döma) hänger överallt i supermercado-avdelningen. Och allt kommer med "en present. Som tillexempel Smirnoff - man fick en biljett till Casino Royal.

Vid frukost passade vi på att njuta av ECI cafés terrass på 9:e våningen med magnifik utsikt över staden.



Överallt finns Zara och en massa annan bra shopping. Vi gick en stor runda och såg bland annat det kungliga slottet och slottsparken. Väldigt fint. Lunchtraffiken var fullständigt galen - jag har aldrig sett trafikpolis användas i den omfattning som den gjorde här. Tutandet från bilarna blandades med ett konstant visslande från de nästan kravallutrustade männen i blått/knallgult.


(Vid kungliga slottet samt lunchkaos i trafiken)

Vid fem var vi helt utmattade och gick tillbaka till vårt Hostal och vilade för att sedan gå ut igen vid 8 för att köpa tvål. På väg hem från El Corte Inglés (naturligtvis) ser vi att en affär har rea på kostymer, en för €189 och två för €300.

Den första (och enda) han provade satt fantastiskt bra förutom att den var några centimeter för kort i ärmarna. Vi diskuterade möjligheten att lämna in den till en skräddare hemma i Sverige. Expediten kom för att titta till oss och förklarade att de kunde lägga ner ärmarna de tre centimeter som behövdes. Det skulle ta en vecka ungefär, varpå vi förklarade att vi skulle åka hem tre dagar senare. "One minute!" sa han och gick iväg lite. Två minuter senare var han tillbaka och sa att vi kunde hämta den kl 11 på fredag morgon. Najs. Sambon belastade sitt MasterCard och vi knatade hemmåt med byxorna i en påse - kavajen hängdes in i affärens speciella lilla "regleringsrum" eller vad man ska kalla det. Jag försäkrade Sambon att de inte skulle ge sig in på den där typen av reglering om de inte visste vad de gjorde.

När vi lämnat byxorna på rummet gav vi os
s ut igen och satte oss på en bar/café/restaurang och käkade lite. Smask smask. I säng vid 11 och påbörjade den sömn som behövs för att man ska orka gå på muséer en hel dag.

flyga in över en ny stad missinassen

Tisdag 2006-11-28 "missinassen"
Det är en särskild, nästan poetisk, känsla att flyga in över en mångmiljonstad på natten.
Ingen stad kan verka ovälkomnande vid midnatt när allt annat är kolsvart och det enda som syns är rader av ljus som sträcker sig kilometer efter kilometer åt alla håll.

Det spelar ingen roll om det är Stockholm, London, Milano eller New York; när allt som syns är inbjudande ljus från lampor kan inget verka hotfult.

Fast det är klart, något av det finaste jag vet är när man går in för landing över Kastrup en solig sommardag och piloten gör den där lilla extrasvänen över sundet. Man ser Torson, Köpenhamn, bron och framförallt vattnet som sträcker ut sig som ett glittrande tyg fullt av vita segelbåtspaljetter. Man kan börja nynna på Torsons "Kastrup" för mindre. (Vi är snart tillbaks på Kastrup än en gång, nu börjar fåtöljen kännas trång...)

Madrid so-far:
Helt underbara skrapor, fina bägar, trafik som flyter på bra kl 01:00 samt prostituerade som inte stör. Allt är mycket trevligt. Fast det var lite läskigt när taxichauffören körde ca 90 förbi 30-skylten.

hits