Tenta och jobb

Så är jag klar med mina tre sidor om väpnade oppositionsgruppers ansvar för kränkningar av de mänskliga rättigheter. Bra blev det inte, men jag har i alla fall fullföljt syftet med seminariet (hoppas jag). Nu är det alltså dags för tentan. Första frågan (av två) tyckte jag var ganska söt eftersom han skrivit den som en liten berättelse.

"Du har fått jobb som omvärldsanalytiker hos en Köpenhamnsbaserad NGO som arbetar för mänskliga rättigheter. Din chef ger dig nu i uppdrag att göra en analys av globaliseringens inverkan på NGO-samhällets arbete för mänskliga rättigheter. Hon behöver din redogörelse på tre sidor senast den 5 juni när hon ska åka iväg på en konferens om mänskliga rättigheter och globalisering. Chefen vill att du skriver en sammanfattande redogörelse där du lyfter fram två sidor av globaliseringen som påverkar MR-arbetet i positiv riktning och två sidor av globaliseringen som påverkar det i negativ riktning. Hon sticker boken Globalization and Human Rights i handen på dig och säger att hon inte har tid att läsa den men att kapitlen av författarna Brysk, Falk, Weyker, Bob, Rosenau och Donnelly är särskilt viktiga eftersom de kommer att delta i samma konferens."     


Trevligt.

Förövrigt upptäckte jag igår på jobbet är Samuel är både min och
Emmas överman när det gäller West Wing-nördighet.

Formalia

Idag hade vi sista föreläsningen för terminen. Och det visade sig att vår föreläsare/examinator är hysterisk gällande formalia. Han hade gjort en overhead som visade exakt hur noterna ska se ut. Haha. Faktiskt lustigt.
I övrigt blev vi utkastade från teologen - någon annan hade tagit vårt rum och trots att vi hade rätt fick vi flytta på oss eftersom det bara var vi som hade möjlighet till det. Således spenderades 1½ timme på historiska institutionen som har en mycket trevlig innergård och historiska undervisningsredskap. Bland annat en pekpinne som föreläsaren misstänkte härstammar från 40talet eller så.

Nu ska jag bara skriva sista sidan på seminariegrejen, maila den till honom och sedan gå till jobbet... Och om jag hinner: en liten sväng om mammas jobb för att försöka agera ljudtekniker med hennes dator igen.

Agardhistisk dag...

På väg hem från föreläsningen träffade jag först på Emma utanför eden - jag visste inte ens att hon var tillbaka i Sverige, vilket resulterade i att jag först inte trodde att det var hon. Vid domkyrkan hejade jag sen på Niklas som jag gissar var på väg för att äta lunch. Slutligen, alldeles nästan hemma, kom Sara gående med en manlig bekant. Ojoj. såhär mycket agardhmänniskor har jag inte träffat på en och samma dag på jag vet inte hur länge!

Första kvällen på jobbet

I torsdags kväll var det min första dag på jobbet. Jag och Erica spenderade större delen av kvällen med att spela ett spel som går ut på att man ska peka ut rätt länder på världskartan. Mycket bildande!

Jag fick lära mig hur man lånar ut, återlämnar, söker böcker (eg. samma som i LOVISA), fyller på papper i kopiatorn, placerar in uppsatser, sorterar referenslitteratur, och slutligen hur man stänger för dagen. Mycket viktigt.

Dessutom var jag två personer behjälplig helt på egen hand. Ena gången var det en kille som ville lämna tillbaka en bok när Ercan var på damrummet, och då fixade jag det helt själv. Andra gången var det en kille som undrade var Internationella Miljöinstitutet låg, och det visste jag - haha!

Imorgon är det dags för nästa pass, och då är det inte Ercan utan Samuel som ska lära mig saker.

Nytt pass på G

Idag var jag hos polisisten och beställde nytt pass. Antagligen ser jag helt miffo ut på bilden, jag kunde inte riktigt avgöra på förhandsgranskningen man fick se. Men det är ju trots allt en fysisk omöjlighet att se normal ut på ID-bilder.
Förhoppningsvis blir det inga problem med tillverkningen, och jag kan hämta ut det i tid innan jag åker till Dublin. Irland är mig veteligen inte med i Schengen (vänligen rätta mig om jag har fel!) och dessutom har jag ingen annan ryanair-godkänd ID-handling.

Nytt pass, ny jakt på stämplar...

Harry Potter och... opinionsundersökningen?

DN har en opinionsundersökning om vem folk tror kommer dö i den sista boken.
Jag kommer antagligen att vara i Dublin när den kommer ut! Sista chansen att vara besatt och hänga i bokhandeln vid midnatt. Något sådant party måste det ju finnas i Dublin, eller hur?!

image375

Helgen som gått...

Det mesta har gått bra i helgen, jag har haft det trevligt och allt sånt.

På väg upp tvingades jag och två andra kattägare stå ut med ett barn som var mycket otrevligt och framfusigt. Det krävde att få kanelgifflar av mig (två gånger!) och sedan ville det ha min dricka också. Och mamman verkade inte förstå vinken när jag sa åt ungen att hela tiden be om lov. Enormt var mitt tålamod i alla fall! Och stackars lilla Imelda och den pyttelilla kattungen som satt bredvid oss, ungen kladdade på dem som tusan!

Vi var i Västerås och shoppade lite i fredags, Hanky investerade 1100 kr i ett par vita adidas (design by Porsche), och någon gång under helgen hann han även göra rent mina helsvarta converse (det var fullständigt oförklarliga vita fläckar på dem, som verkade bestå av något som var en blandning mellan målarfärg och spackel! Om någon vet vad jag har gjort, vänligen meddela mig snarast!).

I lördags var vi och åt på Pino's; ofantligt gott, och väldigt skönt att det inte var några andra sällskap där.

Söndagen var till för att fira Nallen som ju trots allt fyllde år. Fyra nya ölglas med Arboga-tryck, manchettknappar, stiliga bestick från boda nova och några slipsar fick han, bland annat.

Igår när jag tog tåget hem till studiestaden hade det blivit fel i bokningen med tåget, så min plats var i vagn 6 där det inte är tillåtet att ha djur. Jag gick in i vagn 5 och frågade om det var någon som skulle till Skåne och kunde tänka sig att byta plats med mig. Det var en gammal gubbe som skulle till Malmö, men han konstaterade att "Jag sitter bra här." Jaha. En tjej förbarmade sig över mig och Imelda och bytte plats, hon skulle bara till Alvesta men det hoppade inte på någon annan som skulle ha den platsen efter Alvesta heller, så det gick bra ändå.

Anställd!

Idag var jag på Ekonomihögskolans Bibliotek för att prata med chefen om jobb. Och jag fick det. Jag ska gå med Erica lite, och en annan som också jobbar där lite nu i slutet av terminen, och sedan igen i början av nästa. Därefter kan jag börja jobba själv. Yey! 85 kr i timmen, helt ok!

Fel låt vann.

Jag ville att Frankrike skulle få vinna med Les Fatals Picads och "L'amour à la française". Det var den bästa låten, för så bra var faktiskt inte "Worrying kind". Annars hejade jag lite i hemlighet på Georgien, det var en lite udda låt och hon hade häftig utstyrsel på ryggen (smink? en del av klänningen?).


Från vänster: Mathias pratar med Sigge på Ercans telefon när vi är på Willys, vi tittar på Eurovision hos Mathias och slutligen bara öst i topp (Mårten tog den här bilden med sin mobil och skickade den sedan till min. Tack!).



Les Fatals Picards: "L'amour à la française" från franska uttagningen, de hade mycket finare rosa kläder igår, men låten står sig faktiskt utmärkt även utan rosa!




I remember jolie demoiselle, the last summer, nous, la tour Eiffel
I remember comme tu étais belle, so beautiful with your sac Chanel
Sur les ponts de la Seine, let's do it again, again, again, again,
You gave me a rendez-vous, what is it ? what is it ?

Je le chercher à toi, dans les rues, je ne suis pas venir car tu ne l'es plus
Je le regarde partout, where are you ? My heart is bleeding, Oh I miss you
L'amour à la française, let's do it again, again, again, again,
You gave me a rendez-vous

Et je cours, je cours, je cours, I've lost l'amour, l'amour, l'amour
Je suis perdu, here without you, and I'm crazy, seul à Paris
Je tu le manque, sans toi I can't, et sous la pluie, I feel sorry
Champs Elysées, alone, la nuit, le Moulin Rouge, I feel guilty

Et le soleil est plus brûlant que les oiseaux, et dans le ciel, I miss you so
A souvenir, a rendez-vous, des fleurs, des fleurs, des fleurs for you
Je tu le manque, sans toi I can't, et sous la pluie, I feel sorry
Je suis perdu here without you, and I'm crazy, seul à Paris

I remember jolie demoiselle, the last summer, comme tu étais belle
I remember, nous, la tour Eiffel, so beautiful with your sac Chanel
L'amour à la française, c'est que je t'aime, je t'aime, je t'aime, je t'aime
I give you a rendez-vous

Et je cours, je cours, je cours, I've lost l'amour, l'amour, l'amour
Je suis perdu, here without you and I'm crazy, seul à Paris
Je tu le manque, sans toi I can't et sous la pluie, I feel sorry
Champs Elysées, alone, la nuit, le Moulin Rouge, I feel guilty
Et le soleil est plus brûlant que les oiseaux et dans le ciel, I miss you so
A souvenir, a rendez-vous, des fleurs, des fleurs, des fleurs for you
Je tu le manque, sans toi I can't et sous la pluie, I feel sorry
Je suis perdu here without you...

(text från http://www.paroles.net)

Lördag: shopping och schlager. Och skor.

Idag har jag varit på stan med Ercan, och till fikat umgicks vi även med Helena.  Jag är nu färdig med presentinköpen till Nallen, vilket är tur eftersom de flesta affärer är stängda imorgon och jag åker på tisdag. Det hade varit bäddat för stress och dåliga idéer annars.

Eftersom jag är världens bästa shoppingpartner hittade jag en kjol åt Ercan som var perfekt för hennes sommarjobb. Med sitt reapris på 99 kr uppfyllde den inte bara arbetsplatsens krav utan även plånbokens. Tyvärr hade vi inte samma tur med flugor.

Min vanliga tur dök dock upp inne på dinsko där jag hittade ett par jättesöta skor i lagom pris, men eftersom sommarjobbet trots allt inte är helt säkert så köpte jag dem inte. Kanske om jag får jobbet på biblioteket med Ercan. Det blir i och för sig bara lite pengar eftersom det är precis i slutet av terminen, men det skulle säkert kunna finansiera en biljett hem från Irland (om allt skiter sig där) samt ett par budgetskor. Och om jag får det så blir det ju skopengar till hösten!


Snart ska jag iväg med Ercan och eventuellt Mathe för att inhandla pommes och dricka till schlagern ikväll, så nu ska jag försöka fixa lite med skolsaker och annat här hemma.


Rapport imorgon om kvällens strapatser!


OJoj... I'm on my way. Eller nåt.

Äntligen fungerade Ryanairs bokning. 449 kr fattigare och en flygbiljett till Dublin rikare.

Från kvällen den 17 juni kommer jag alltså att vara på Irland. Oh yeah. Det ska bli intressant. Jag får väl titta på
Black Books och Father Ted och öva på att dricka Guinness tills dess. Jag kan redan recitera Oscar Wilde...

image367

Europadagen 9 maj

image366

Idag är det Europadagen. Gå ut på gator och torg och fira! Själv är jag upptagen med förberedelser för morgondagens seminarium men lite firande kan jag nog hitta på. Om inte annat så har jag ½ påse chips kvar från i söndags.

I måndags fyllde förresten bloggen 2 år. Så det så!

Should I stay or should I go?



Emma tipsade mig om den här igår. Mycket välgjord tycker jag. Och roooolig.

När man slutligen bestämt sig så skiter det sig

Om det kan gå fel, så går det fel.

Jag bestämde mig idag efter att ha övertygats av storasyster för att åka till Dublin och jobba i sommar. Hon hävdar att jag säkert får jobb. Så skulle jag boka men då funkade det inte med Ryanairs bokningssystem och mitt kontokort. Illa. Men jag ska försöka senare igen.

Så... Emerald Isle, here I come! (Maybe...)

nyklippt!


Jag klippte mig i lördags. Bilden till vänster är från valborg som ni kanske minns, och till höger är en dålig bbild som jag tagit själv. Nästan en och en halv decimeter kliptes bort, det ser inte ut så på bilderna, men det är sant. Jag såg hårtussarna på golvet efteråt!

Helgen i övrigt har tillbringats med Ercan. När jag hade lämnat in tentan i fredags ringde hon mig och undrade om det var jag som gick framför henne i Lundagård, och eftersom det var så, knatade vi runt på stan, käkade falafel vid universitetshuset och lite så. Trevligt i det fina vädret.
I lördags var jag först och klippte mig (som sagt). Sedan Ercan kom hem till mig efter jobbet och vi låg ute på gräsmattan och solade och spelade kort. På kvällen provade vi den lokala pizzerian (som numera har fullkornsbottnar på alla pizzorna) och tittade på House och Jeeves and Wooster.

Söndagen kom igång lite sent, men vi drog ut till Nova och shoppade. Ercan köpte ett par skor (och jag hittade minst 4 par som jag ville ha. Grr!) och jag köpte Skip-bo. Efter Nova drog vi hem till mig igen och spelade Skip-bo på gräsmattan, åt bakad potatis och chips samt tittade på mer House.
Vi blev förövrigt lurade av Donken. När två 21åringar beställer happy meals så måste de väl vilja ha de fina rosa hello kitty-lådorna, eller hur? Men NÄÄÄÄ säger Donken då. Ni kan få leksaken, men inte lådorna. Grr.

Idag efter introduktionen till terminens sista delkurs träffade jag Efva och vi gick en 40-minuters promenad med åsnan (vovven I-or) och sedan pallrade vi oss hem till henne och åt lite mackor och rulltårta, drack te, tittade på lite QI på youtube samt spelade två partier Skip-bo.

image365


Stor bild: de finaste skorna på länge. 700 kr. Jobbigt! Små bilder: Jag och Ercan provar skor, Hello Kitty-skrivset, mitt nya fina skip-bo.

tenta: check!

Nu är tentan inlämnad och klar. Jag hade behövt minst en sida till för att kunna avsluta på ett snyggt sätt, men man kan ju inte alltid få vad man vill ha...

Jag har bokat klipptid (imorgon 10.00) så jag måste bestämma mig för hur det ska se ut. Det är det jobbigaste med att klippa sig!

Egentligen behöver jag städa, men jag tror jag lägger mig på gräsmattan i solen med en god bok istället.

if you can't smoke it, kick it to death



Ett väldigt roligt klipp från Camebridge Footlights 1982 med unga upplagor av Hugh Laurie och Tony Slattery. Som vanligt är regeln alla måste titta!

Valborg



Det var Valborg i måndags och som ni alla vet betyder det fest i stadsparken i Studiestaden.
Jag fick toppen av en trafikkon på handen, och har fortfarande lite ont. Men då inte så ont som jag hade i måndags när jag nästan började fundera på om något var allvarligt skadat. Nu är det mest lite svullet och blått.

Efter att jag varit i stadsparken följde jag med mamma hem till hennes chef där deras deltagarna i deras just nu pågående kurs samlades och bjöd alla på mat från sina respektive kulturer vilket var väldigt gott och trevligt men förbannat kallt.

Bilder: Anderas och Ercan; Ercan och Mathias; Mathias och 08:an; jag; Anderas och lite folk; Ercan, Anderas och Fredde, 08:an bygger en macka; 08:an och Freddes mackmekarstation; Andreas och Johan (?); lite löst folk i parken; lite folk från mammas jobb/pågående kurs; mat som var kvar när alla tagit minst en gång.

hits