Muséer och religösa galningar

Torsdag 2006-11-30
Idag var det dags för muséerna Reina Sofia och Museo del Prado.

Reina Sofia hade väldigt mycket Picasso och Dalí, och framförallt Picassos Guernica. Tavlan finns tydligen som draperier vid FN:s generalsekretariat i New York, och den anses fortfarande som så provocerande att de fick täcka över den när Bush/Rumsfeld meddelade att USA skulle invadera Irak.

Lite jobbigt var det att museet hade typ tre olika kartor över de olika rummen och vad de skulle innehålla, vilket gjrode att vi inte hittade allt vi ville se så vi drog vidare till Museo del Prado.

Prado är stort. Och har väldigt mycket häftig konst från forna tider. Det blev Goya, Rubens (som refererades till både Peter Paul Rubens och Pedro Paolo Rubens), Velazques (hmm. stavas det så?) och en massa andra religösa galningar. Det var väldigt mycket religösa motiv och en av dem var bland annat med jungfrun och jesusbarnet som välkomnar lite folk (de tre vise männen kanske?). Maria har på sig vackra sidenkläder och Jesus, några timmar gammal (?), håller upp höger hand med pek- och långfinger utsträckt för att välsigna besökarna. Yeah right säger jag bara.

Det blev lite fönstershoppande efter mat och sånt men vi kom tidigit i säng - man blir trött av muséer.


Fint julskyltat hus, Pradomuséet, caféterian på Prado och avenyn som sträcker sig förbi muséet.

Kommentarer:
Postat av: Emma

Du har sett Guernica! Wow...


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits