Dagens boktips!

I vår union finns en av de stater vars historiska härskare har ett av historiens största och brutalaste folkmord på händerna. Jag tittar just nu på en dokumentär på kunskapskanalen om Belgiens kung Leopold II som på andra halvan av 1800-talet, med omvärldens välsignelse,  gjorde Kongo till sin privata koloni.

När Joseph Konrad skrev boken "heart of darkness" (ISBN: 0140620486) var det baserat på sina egna upplevelser i just kung Leopolds Kongo. Det är, för er som inte vet det, "Heart of darkness" som ligger till grund för "Apokalypse now".

Jag vill bara passa på att rekommendera alla att läsa "King Leopolds ghost" (ISBN: 0618001905) alternativt "Kung Leopolds vålnad" som den heter på svenska (ISBN: 9173248509). Fantastisk bok som skildrar, inte bara kungens väg till makt och äganderätt i Kongo, utan också en väldigt annorlunda bild av den upptäcksresande Stanley än vad vi är vana vid. (Ni vet, "dr Livingstone I presume?"-Stanley). Jaja. Gå ut och skaffa er den här boken, i pocket om inte annat, och passa på att bli lite bildade om Afrikas historia.


Kommentarer:
Postat av: Josephine - bor i Haag men ofta i Bryssel

I Bryssel ser man precis överallt hur rikt Kongo gjorde Belgien... massvis med stora och påkostade byggnader och minnesmärken och Leopolds två L som signatur... men glansen har en mörk historia.


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits